Lekker actief in de omgeving van Molecaten Park De Agnietenberg

Fietsen, wandelen, surfen...

Voor fiets- en wandelliefhebbers is een verblijf in deze regio altijd te kort! Er is zoveel in de natuur te beleven.

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Lunchen doe je in een mooi karakteristiek dorp of op een picknickplek met fantastisch uitzicht. Vechtdal Overijssel is een zeer geliefde provincie bij fietsers, ontdek zelf de mooiste plekjes en routes! Vanaf het park is het heerlijk fietsen langs de Vecht en door de landerijen rondom Zwolle. Fiets langs de Vecht richting Dalfsen of juist langs de IJssel naar Kampen, Hattem of Wijhe. Bij de receptie liggen verschillende fietsroutes voor je klaar.

Mooie routes zijn o.a.:

Zwolle lag tussen de rivieren IJssel en Vecht, maar kon geen gebruik van deze waterwegen maken. Nadat de bewoners van de marke Zwolle in 1230 toe­stemming kregen om hun woonplaats te versterken met muren, planken en grachten, vormden directe vaarverbindingen met de Vecht en de IJssel en bruggen over de rivieren eeuwenlang de belangrijkste wens. Door de aanleg van de Willemsvaart in 1819 werd Zwolle eindelijk direct met de IJssel verbonden. Inmiddels is die taak overgenomen door het Zwolle-IJsselkanaal. Start de route vanaf knooppunt 67, bij de entree van Molecaten Park De Agnietenberg.
  De Vechtvallei tussen Dalfsen en Zwolle is een laaggelegen, drassige streek. Namen op de kaart als Marshoek en Broekhuizen zijn veelzeggend: zowel 'mars' als 'broek' betekent 'moeras'. Bewoning was in dit gebied alleen mogelijk op de rivierduintjes, die als iets hogere zandruggen (horsten) uit de vlakte oprijzen. De dorpjes Hoonhorst, Lenthe, Wythmen en Herfte liggen erop. Dit rivierduinlandschap is ontstaan doordat de wind tijdens de laatste ijstijd vat kreeg op de drooggevallen zandbanken in het oerstroomdal van de Vecht. Start de route vanaf knooppunt 49, deze ligt op slechts 2,5 km. van Molecaten Park De Agnietenberg.

Wandelen

Bij de ingang van de openbare parkeerplaats van De Agnietenplas beginnen 3 gemarkeerde wandelroutes. De kortste route (groen, 4,4 km.) is ook goed te bewandelen met een kinderwagen. Naast deze route starten er nog 2 routes van 6,5 km. Deze routes zijn gemarkeerd met de kleuren geel en paars.

Mooie routes zijn o.a.:

De route loopt vanaf de buitenwijk Aa-landen, langs laaglandbeek de Westerveldse Aa, vervolgens om plas de Wijde Aa heen en via de buurtschap Langenholte naar de Buitenlanden Holthagen met diverse kolken langs de Vechtdijk. Vervolgens over de Agnietenberg, een rivierduin van de Vecht, en via Brinkhoek, de 'goudkust van Zwolle', terug naar het startpunt.
  De rivier de Vecht heeft een stevig stempel gedrukt op het gebied waar je doorheen wandelt. Daarvan getuigen de hoge duinen en de oude rivierlopen, maar ook de landgoederen. Langs de Vecht bouwden de landheren hun statige landhuizen. De kaarsrechte lanen die het gebied doorkruisen leveren prachtige vergezichten op. Op het landgoed Mataram maak je bovendien kennis met een bijzondere en oude wijze van bosbouw: de hakhoutcultuur. Ooit diende het hout de mens, tegenwoordig is het bos een ideaal leefgebied voor allerlei soorten dieren.

Avontuurlijk

  • Kanoën, suppen, waterfietsen of bbq-en op de Zwolse gracht bij Hiawatha actief.
  • Paardrijden: Stalhouderij ‘Het Zwarte Paard’ in Emst: jong of oud, beginner of gevorderd, de stalhouderij biedt jou en de familie diverse mogelijkheden.
  • Golf: de echte golfliefhebber kan in Zwolle terecht bij Golfclub Zwolle of bij Dutch Golf Center in Hattem. Het leukste uitje in het groen voor jong en oud: Pitch & Putt Golf op het Heerderstrand in Heerde.
  • Watersporten: Wakeboard en Waterskibaan Lakeside Cablepark Zwolle aan de Wijthmenerplas in Zwolle.
  • Escape Room Swolland in Zwolle: ontdek wat er gebeurt in deze zwaar geheime Zwolse onderzoekslaboratorium. Lukt het je om uit deze Zwolse puzzelkamer te ontsnappen?
  • Klimbos Veluwe in Apeldoorn: een unieke en enerverende beleving voor jong en oud (vanaf 7 jaar). Er zijn 9 routes en ca. 120 verschillende overgangen, die variëren in hoogte en moeilijkheidsgraad.