Lekker actief in de omgeving van Molecaten Park 't Hout

Fietsen, wandelen of het water op...

Stap op de fiets, trek de wandelschoenen aan en ontdek deze bijzondere omgeving. Wist je dat de Friese Wouden tussen 4 Nationale parken is gelegen? Het plaatsje Bakkeveen heeft een prachtige zandverstuiving en een Belvédère vanwaar je een subliem uitzicht hebt. Kortom; je hoeft niet ver te fietsen of te wandelen om van de mooie natuur te genieten.

Fietsen

Middels het knooppuntennetwerk Zuidoost Friesland, dat uit maar liefst 156 knooppunten en in totaal 780 km route bestaat, stel je je eigen fietsroute samen. Tip: neem het fietsveer over de Nieuwe Vaart (ten zuiden van Nij Beets) en bezoek het kleine dorp Ulesprong met het beeldenpark/galerie De Ulen.

Mooie routes zijn o.a.:

Ooststellingwerf en Weststellingwerf scheidden zich in de middeleeuwen af van Drenthe en sloten zich aan bij de 'Vriezen van Stellingwerf'. Daarom is het landschap eerder Drents dan Fries. Geen bijzondere horeca of bruisende dorpen langs de route, maar wel veel fietsplezier over vrij liggende fietspaden door een kleinschalig landschap van weilanden en bos.
  Een mooie fietsroute langs de Bakkeveense Duinen en Drachten. Het mooie dorp Bakkeveen ontstond rond de Frieschepalenvaart, die in de tweede helft van de 17e eeuw is aangelegd bij de ontginning van het hoogveen. Drachten ontstond in de 17e eeuw uit twee dorpjes aan het riviertje de Drait of Dracht. Veel oude monumenten zijn er niet, maar ze bouwen hier wel bijzondere fietsbruggen. Start de route vanaf knooppunt 39, middenin Bakkeveen.

Wandelen

Op de grens van Zuidoost Friesland en Zuidwest Drenthe ligt één van de grootste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een prachtig gebied met bos, heide en stuifzand waar eindeloos kan worden gewandeld. De gekleurde paaltjes geven de route en afstand aan zodat iedere wandeling weer uniek is.

Mooie routes zijn o.a.:

Al wandelend over de bodem van de zee, dat is pas echt genieten van een overdonderende stilte. Ontdek onderweg waarom de Waddenzee precies UNESCO Werelderfgoed is.
  Beetsterzwaag is een dorp met grandeur. Daarvan getuigen de kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat. Maar ook de statige eiken- en beukenlanen die het bos doorkruisen. In de herfst zijn de bossen een lust om doorheen te wandelen, niet in de laatste plaats vanwege de kleurenpracht.
  Vanaf de parkeerplaats van het voormalig Kamp Westerbork kun je een educatieve wandeling lopen. De wandelroute gaat door de boswachterij Hooghalen, langs het voormalig Kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht. De wandeling duurt circa 1,5 uur.

Avontuurlijk

  • Mountainbiken: de perfecte locatie voor mountainbiken is bij Nationaal Park Drents-Friese Wold. Hier is een ATB-parcours van maar liefst 50 km uitgezet!
  • Zeilen op de grote plassen ‘De Grutte Krite en De Saiterpetten’ in Nationaal Park De Alde Feanen of zeilen en surfen op het Leekstermeer, Paterswoldsemeer of het Zuidlaardermeer.
  • Kanoën in Nationaal Park De Alde Feanen.
  • Klimbos Appelscha: een avontuurlijke ervaring voor iedereen. Met meer dan 400 meter aan uitdagende hindernissen en tokkelbanen van 2 tot wel 12 meter hoog.