Lekker actief in de omgeving van Molecaten Park Kuierpad

Ontdek de Drentse Hooglanden te voet, per fiets...

Drenthe is de ideale provincie voor fietsers, wandelaars, ruiters, golfers en zelfs watersporters!

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Lunchen doe je in een mooi karakteristiek (brink) dorp of op een picknickplek met fantastisch uitzicht. Drenthe is een zeer geliefde provincie bij fietsers, de fiets-4-daagse heeft nergens zoveel deelnemers als hier. Ontdek zelf de mooiste plekjes en routes!

Mooie routes zijn o.a.:

Het landschap in het hart van Drenthe kent volop variatie. Bos, eeuwenoud boerenland, jonge ontginningen, graasgebieden met Schotse hooglanders en een kanaal, deze route komt er allemaal langs. Naamgever is het Sleenerzand, een gemengd bos met naald- en loofbomen aan de rand van Schoonoord. Het sluit aan op het Orvelterveld, dat deel uitmaakt van het historische landschap rond Museumdorp Orvelte. Start de route vanaf knooppunt 77, vlakbij Molecaten Park Kuierpad.
  Natuurlijk kent iedereen de hunebedden. Deze raadselachtige stenen grafkamers duiken overal op in het Drentse landschap. Maar er zijn nog veel meer spannende sporen uit de oertijd te vinden. Van gletsjerkuilen uit de ijstijden tot grafheuvels en prehistorische akkers. Stap op de fiets en ga mee terug naar de tijd van de mammoeten, de hunebedbouwers en een dominee met heel veel fantasie.

Wandelen

Overal vind je de gekleurde wandelroutepaaltjes die je de weg wijzen door de bossen, over heide en zandverstuivingen. De mooiste routes starten vanaf de informatiecentra (beslist leuk voor kinderen!). Verken te voet zowel de zand- als veengebieden van Drenthe. De verschillen zijn prachtig om te ervaren en helemaal goed te zien vanaf de uitkijktorens in Boswachterij Odoorn en in het Bargerveen. Ga ook eens op pad met de boswachter of een gids. Je komt dan op onverwachte plekken en hoort boeiende verhalen!

Mooie routes zijn o.a.:​

bewegwijzerde kinderwandelroute van 1,5 km vanaf Theehuis Polshoogte in boswachterij Odoorn. Hier is ook een hoge uitkijktoren. Het verhaal tijdens de route gaat over Ipsewips de bosheks, die het hele bos netjes wil toveren met haar toverdrankje maar alles gaat mis!
  Dit is een lange en gevarieerde route met vrij veel natuur en hier en daar wat cultuurhistorie. De route kruist drie verkeersaderen die van noord naar zuid lopen: de A28 uit 1971, de spoorwegnaar Assen en Groningen die de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen rond 1870 aanlegde en het Linthorst Homankanaal uit 1927.
  Wandeling van ca. 2,4 km.langs sporen uit het verleden in het Sleenerzand. Goed luisterende honden mogen loslopend mee, tenzij onderweg anders staat aangegeven. In het voorjaar honden altijd aangelijnd houden!
  Deze route gaat door bossen, heideterreinen en beekdalen. En met struinen wordt in dit geval ook écht struinen bedoeld! In het gebied mag overal vrij worden rondgelopen. Je kunt de aanwijzingen in de routebeschrijving gebruiken of een gps-apparaat meenemen zodat je de bezienswaardigheden niet mist. De route, volgorde en de paden liggen niet vast, daarin ben je helemaal vrij!
  Vanaf de parkeerplaats van het voormalig Kamp Westerbork kun je een educatieve wandeling lopen. De wandelroute gaat door de boswachterij Hooghalen, langs het voormalig Kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht. De wandeling duurt circa 1,5 uur.

Avontuurlijk

  • Mountainbiken in boswachterij Sleenerzand. Hier vind je een route van 32 km.
  • Paardrijden: Drenthe is dé paardrij provincie van Nederland met maar liefst 900 km aan paardrijroutes! Veel routes zijn bewegwijzerd, maar je kunt ook kiezen voor een GPS tocht te paard. Maneges vind je dichtbij. Ook leuk; een tocht per huifkar! Bij ‘Alles Puur Paard’ (aan de overkant van het kanaal bij ons park) kun je terecht voor een ponyles of buitenrit!
  • Bezoek de hunebedden Big Five in Drenthe.
  • Golf: Drentse Golfclub De Gelpenberg in Aalden en Golfpark in Exloo.
  • Watersporten: zeilen en surfen op het Leekstermeer, Paterswoldsemeer of het Zuidlaardermeer.
  • Kartcircuit Pottendijk in Nieuw-Weerdinge: Voor jong en oud racen in een 'echte' kart!
  • Eko-Tours in Exloo: beleef een uniek groen avontuur op de Hondsrug met 100% elektrische en fluisterstille voertuigen. Gebruik kortingscode mpk2023eko voor 5% korting per betalende deelnemer.